Elérhetőségek

Csörnyeföld Község Önkormányzata

Cím: 8873 Csörnyeföld,
Fő út 8.
Telefon:
+36/93/379-252
E-mail:
onkormanyzat@csornyefold.hu


Települési Értéktár

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényben (a továbbiakban: Hungarikum törvény), valamint a magyar nemzeti értékek és hungarikumok értéktárba való felévételéről és az értéktár bizottságok munkájának szabályozásáról szóló 324/2020. (VII. 1.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Kormányrendelet) biztosított lehetőséggel élve Csörnyeföld Község Önkormányzata Hóbor-Sztrahia Krisztina polgármester kezdeményezésére 2023. május 26. napján létrehozta a Települési Értéktárat.

A Települési Értéktár létrehozatalának CÉLJA:

– a helyi értékek rendezése, értékelése, bemutatása, közbecsülésük megteremtése vagy növelése;

– a lokálpatriotizmus, a lokális közösségi tudat erősítése;

– meglátni és megláttatni egy-egy helyi közösség arculatának különleges értékeit, láthatóvá, értékké tenni magunk és mások számára.

A Hungarikum törvény 1. § (1) m) pontja szerint NEMZETI ÉRTÉK: 

„…nemzeti érték: a magyarság és a magyarországi államalkotó nemzetiségek tevékenységéhez, termelési kultúrájához, tudásához, hagyományaihoz, a magyar tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték vagy termék, illetve a tájhoz és élővilághoz kapcsolódó materiális vagy immateriális javakat magába foglaló tájérték, amely tanúskodik egy emberi közösség és az adott terület történelmi kapcsolatáról..”

A nemzeti értékpiramis első lépcsőfokát a települési értéktárak adják, amelyek létrehozatalának, gondozásának részletes szabályait a Kormányrendelet szabályozza.

Csörnyeföld település számos épített- és természeti szépségben, szellemi termékben, tárgyi javakban bővelkedik, illetve megannyi helyi hagyomány, ünnep, kiemelt rendezvény kötődik hozzá. Ezek közül melyik az, amelyre közösségünk a leginkább büszke lehet, mely méltán fejezi ki csörnyeföldi identitásunkat?

 A Települési Értéktár létrehozásában bárki részt vehet, a felvételre javasolt érték Csörnyeföldi Települési Értéktárba történő felvételét bárki kezdeményezheti az alábbi nyomtatvány elektronikus vagy postai úton történő benyújtásával.

A Kormányrendeletben foglalt előírások szerint elkészített javaslatokat elektronikusan az onkormanyzat@csornyefold.hu e-mail címre, vagy levélben Csörnyeföld Község Önkormányzata (8873 Csörnyeföld, Fő út 8.) címre kérjük eljuttatni. 

A beérkezett – formai és tartalmi szempontból hiánytalan – javaslatokat a Csörnyeföldi Települési Értéktár Bizottság bírálja el.  További kérdés esetén érdeklődni lehet a onkormanyzat@csornyefold.hu  e-mail címen, a 93/379-252-es telefonszámon, valamint személyesen a Hivatalban lehet.

Települési Értéktár Bizottság tagjai:

Majorné Pál Tünde

Brunnerné Gyurkó Melinda Mária

Hóbor-Sztrahia Krisztina

Mód Józsefné

Róka Margit

Tóth Erzsébet

Csatolt fájl(ok)

Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Csörnyeföld Község Önkormányzata - Magyar