Történelem      Közérdekű információk      Rendeletek      Vállalkozók      Galéria      Projektek      ePont

 

Murarátka üzemelő vízbázis diagnosztikai vizsgálata és biztonságba helyezése
KEOP-2.2.3/A/09-2010-0020
Projekt megvalósítása: 2011. 12. 01 – 2014. 05. 30.

 

Csörnyeföld bemutatása

A település első írásos emléke 1361-ből származik. Csörnyeföld 1977-ig önálló község volt, 1977 és 1992 között egyesítve volt Muraszemenye községgel Szemenyecsörnye néven, majd Szemenyecsörnye községnév 1992-ben megszűnt, mivel a területéből Csörnyeföld és Muraszemenye néven ismét két önálló község alakult. Lakosainak száma a 2005-ös adatok szerint 466 fő. A falu a szlovén és a horvát határ közvetlen közelében, a szelíd déli fekvésű lankák lábainál helyezkedik el, Letenyétől 10, Lentitől 20 kilométerre. A községet körülölelő dombok, a klimatikus adottságok kiválóan alkalmasak szőlőtermesztésre, az erdők értékes faállományukon kívül vadban rendkívül gazdagok. A táj szépsége, a szőlőhegyek és a környező erdők az év minden szakában kellemes túralehetőséget nyújtanak azoknak, akik szeretik a csendet, a kikapcsolódást. Az ide látogatók a 2 kilométerre található muraszemenyei bányatavaknál hódolhatnak a horgász- és vizisport szenvedlyüknek, a gasztronómia kedvelői a szőlőhegyek pincéiben kóstolhatják meg a gyöngyöző, kiváló minőségű, illatos fehér borokat és a hozzá illő helyi ételspecialításokat. 2000-ben megalakították a szervezett borutat, így az ott lévő, vendégszerető gazdák portáinak meglátogatásához szervezett kereteket is tudnak biztosítani. A falu központjában található korszerű, információs és számítógépes hálózattal rendelkező Teleház, az érdeklődők számára felvilágosítást nyújt a térség idegenforgalmi látványosságairól, programjairól. A község határán halad el az országos kéktúra útvonala. A település értékei a vörcsöki templom, a falu közepén az úgynevezett temető-dombon található templom és emlékmű, valamint a faluház könyvtárában megtekinthető Soós Lajos fafaragó munkáinak állandó kiállítása. A községben van a Kerka- és Muramenti Hegyközség és a Vörcsök Vadásztársaság központja, melyek előzetes programigényeket, konkrét ajánlatokat biztosítanak az érdeklődők számára.

Csörnyeföld gazdasága

Bár Zala megye természeti adottságai nem a legjobbak a mezőgazdasági termeléshez, hosszú ideig mégis ez volt a lakosság elsődleges megélhetési forrása, és ez igaz Csörnyeföldre is. A községből számosan jártak át a Lenti üzemekbe és Lovásziba is, ahol az olajmezőkön és intézményeiben dolgoztak a falubeliek. Az elmúlt időszakban az olajipart helyileg kézben tartó MOL Rt. csaknem teljesen felszámolta ottani tevékenységét, s a nagyarányú leépítések következtében a munkanélküliség igen nagyarányú lett, eközben a környékbeli TSZ-ek is összeomlottak, ez különösen a 40-50 év közötti nőket érintette, akik korábban a mezőgazdaságban dolgoztak. A szubmediterrán klíma, az évi 800-900 milliméter csapadék és a magas és a magas napsütések órák száma kedvez a kukoricatermesztésnek. Ma is jelentős a háztáji állattenyésztés, a gyümölcs- és szőlőtermesztés, valamint az erdőgazdaság. A környéken lévő fákból a faipari vállalkozók, minőségi, egyedi bútorokat készítenek, főleg gyümölcs és tölgyfából. Található a faluban egy szárítóüzem, ahol terménytárolással, raktározással, és három kisvállalkozó, akik növénytermesztéssel foglalkoznak. Csörnyeföld a Mura menti borvidék egyik központja, ahol néhány vállalkozó jelentős szőlőtelepítésbe kezdett, az élőmunkaigényes és így ez az ágazat javíthat a foglalkoztatás helyzetén.

A településen az infrastruktúra teljes körűen kiépített és kábeltelevíziós rendszerrel is rendelkezik. A település határában kiépített M70-es autóút, a település gyors és biztonságos megközelítését is biztosítja.

 
(c) 2005 - 2015 Minden jog fenntartva
ZalaSystem WebDesign Studio